Articol redactat de Mara Luca și verificat de Banatreisen.ro.
SUMAR:
- Ce orașe au fost capitale culturale, în ce ani și ce impact au avut
- Despre Timișoara, istorie și evoluție
- Obiective turistice Timișoara
- Program și pregătiri Timișoara, capitală culturală
- 5 motive pentru care Timișoara merită să fie capitală culturală
- Concluzii
- Resurse despre „Timişoara, capitală europeană”
Timișoara, capitală culturală 2021. Acest titlu a fost intens vehiculat în presa locală și internațională, imediat după ce un juriu delegat de Uniunea Europeană a făcut alegerea. Ce implică un asemenea statut și ce anume a propulsat Timișoara în topul preferințelor?
În 2016, Karel Bartak, șeful departamentului de Cultură din cadrul Comisiei Europene și Corina Șuteu, pe atunci Ministrul Culturii din România, anunțau că Timișoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii 2021. Competiția a fost strânsă. Însă orașul de pe Bega a reușit să fie mai convingător decât Cluj-Napoca, Baia-Mare sau București – înscrise în cursă.
Astfel, în 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: Timișoara (România), Elefsina (Grecia) și Novi Sad (Serbia).
Descoperă ce comori ascunde acest oraș românesc și cum se pregătesc autoritățile să onoreze titlul ‘Timișoara, capitală culturală’.
- Ce orașe au fost capitale culturale, în ce ani și ce impact au avut
Tradiția de a acorda anual statutul de capitală culturală unor orașe europene a început în 1985. Inițiativa a aparținut Consiliul de Miniștri ai Culturii din Uniunea Europeană. Iar de atunci, peste 50 de orașe europene s-au bucurat de acest titlu. Primul a fost Atena. A urmat Florența, Amsterdam, Berlin, Paris, Glasgow, Dublin, Madrid, Antwerp, Lisabona, Luxemburg, Copenhaga, Salonic, Stockholm, Weimar. În 2000, nouă orașe au fost desemnate capitale europene: Reikjavík, Bergen, Helsinki, Bruxelles, Praga, Cracovia, Santiago de Compostela, Avignon, Bologna.
Iar în 2007 a venit rândul României, grație Sibiului. Experiența se va repeta în 2021, atunci când Timișoara, capitală culturală, va readuce țara noastră în atenția întregii lumii. Căci dincolo de orice, un asemenea titlu oferă orașelor șansa de a-și crește notorietatea, a deveni vizibile pe plan internațional și a atrage atât turiști, cât și fonduri. Situația Sibiului este elocventă în acest sens.
Conform HotNews, Sibiul a atras în 2007 circa un milion de turiști și a beneficiat de aproximativ 50 de milioane de euro, bani investiți în lucrări de reabilitare, echipamente și organizarea proiectelor. Peste 200 de evenimente au bucurat locuitorii și vizitatorii Sibiului în perioada respectivă. Iar aeroportul, numeroase fațade ale clădirilor și mai multe lăcașuri de cult au fost salvate de la deteriorare, fiind reabilitate.
De altfel, un plan similar a fost urmărit și de inițiatorii grandiosului proiect. Regenerarea orașelor, îmbunătățirea imaginii lor, stimularea turismului, dar și evidențierea diversității culturale europene sunt doar câteva dintre scopurile urmărite de Consiliul de Miniștri ai Culturii din UE, pentru care desemnarea capitalelor culturale europene a servit drept mijloc, punctează Comisia Europeană.
- Despre Timișoara, istorie și evoluție
Conform Enciclopediei României, prima prezență a oamenilor pe teritoriul de astăzi al Timișoarei datează din neolitic, adică de mai bine de 6000 de ani în urmă. Iar prima atestare documentară a localității e controversată, fiind plasată de specialiști în 1212 sau în 1266. Se presupune că, pe atunci, Timișoara era sub suveranitatea ungară, fiind condusă de cneazul Glad.
Timișoara, capitală europeană 2021, l-a cucerit acum un secol și pe regele Carol Robert de Anjou. În timpul unei vizite efectuate în 1307, acesta a ordonat construirea unui palat regal în zonă. Iar în timpul anarhiei feudale și-a mutat capitala la Timișoara. Evenimentul a contribuit la creșterea demografică, dar și la creșterea importanței comerciale și politice a locului.
Un alt moment decisiv din istoria și evoluția Timișoarei s-a înregistrat în anul 1781. Atunci, printr-un act emis de împăratul Iosif al II-lea, zona a dobândit statutul privilegiat de “Oraș liber regesc”, statut reînnoit ulterior de împăratul Leopol al II-lea. Grație decretului, activitatea urbană a localității a cunoscut o evoluție înfloritoare.
Fiind așezată într-un punct strategic, Timișoara a atras atenția mai multor conducători, în special maghiari sau reprezentanți ai Imperiului Habsburgic.
De numele său sunt legate evenimente importante din istoria României. Revoluția din Decembrie 1989 a început aici, Timișoara aducând un aport decisiv la căderea regimului comunist.
Tot Timișoara este un oraș care ascunde nenumărate bijuterii arhitecturale cu valoare istorică, dar și alte locuri care merită descoperite și vizitate.
- Obiective turistice Timișoara
Orașul a moștenit peste 14.000 de clădiri istorice, dintre care 1.000 sunt protejate. Ele pot fi admirate cu precădere în cele șase cartiere vechi: Iosefin, Elisabetin, Fabric, Fratelia, Mehala și Freidorf. Toate sunt rezultatul unei tradiții de planificare urbanistică modernă, începută încă din secolul al XVIII-lea, odată cu venirea austriecilor, anunță site-ul Timișoara2021.
La capitolul bijuterii arhitecturale, asigură-te că nu ratezi trei cele mai frumoase palate timișorene, conform unui sondaj realizat de Opinia Timișoarei.
Palatul Lloyd
În stil eclectic, cu influențe Art Nouveau, Palatul Lloyd este opera arhitectului maghiar Leopold Baumhorn. La parterul acestei clădiri monumentale cu trei etaje, odinioară s-a aflat celebra Café Wien – locul preferat de întâlnire al elitei timișorene.
Astăzi, palatul adăpostește rectoratul Universității Politehnica Timișoara. Iar despre măreția de odinioară a edificiului vorbesc în continuare câteva oglinzi, vitralii și candelabre, care au supraviețuit trecerii timpului.
Palatul Băncii Naționale
Construit la începutul secolului XX, Palatul Băncii Naționale a adăpostit, inițial, filiala Băncii Austro-Ungare, la acea vreme prima bancă înălțată în afara Cetății. Autorul capodoperei arhitecturale, care îmbină elemente de baroc târziu cu cele Art Nouveau, este Josef Hubert – unul dintre cei mai mari arhitecți ai Budapestei. Palatul Baroc
De-a lungul timpului, Palatul Baroc a îndeplinit mai multe funcții administrative și militare. Înfățișarea pe care o are astăzi a dobândit-o în secolul al XIX-lea. Iar importanța și frumusețea sa l-au transformat într-un spațiu vizitat de personalități precum împăratul Sfântului Imperiu Roman, Iosif al II-lea, împăratul Austriei – Franz Josef sau regele Ferdinand.
În prezent, somptuoasa clădire găzduiește Muzeul de Artă, care are în colecția sa peste 8.500 de exponate.
Lăcașurile de cult reprezintă obiectivele turistice ale Timișoarei. Catedrala Metropolitană, Biserica Reformată și Sinagoga din Cetate apar inclusiv în recomandările celor de la Lonely Planet.
Catedrala Metropolitană Timișoara
Construită între 1936 și 1946, Catedrala Metropolitană din Timișoara are cea mai înaltă cupolă din România. Se remarcă, de asemenea, grație arhitecturii sale de influență bizantină și pardoselii, care amintește de covoarele tradiționale din Banat.
Biserica Reformată Timișoara
Revoluția din 1989 a început în acest lăcaș. Atunci, părintele László Tőkés a intervenit împotriva lui Nicolae Ceaușescu.
Sinagoga din Cetate
Construită de Ignatz Schuhmann în secolul al XIX-lea, Sinagoga din Cetate este un element important din istoria evreilor. Ea amintește de emanciparea lor din 1864, atunci când autoritățile Imperiului Austro-Ungar le-au permis să înalțe o sinagogă.
Merită vizitate și nenumăratele muzee, precum Muzeul Banatului, Muzeul Satului, Muzeul de Artă sau Muzeul Revoluției. De o popularitate mare în rândul vizitatorilor se bucură Muzeul Consumatorului Comunist și Cea mai veche fabrică de bere din România, transformată în muzeu. Mai multe sugestii, dar și programul de vizitare al acestor obiective turistice din Timișoara, capitală culturală, pot fi găsite pe Welcome to Romania.
- Program și pregătiri în Timișoara, capitală culturală
În aceste clipe, Timișoara, capitală culturală 2021, este în verva pregătirilor. Pe lângă susținerea unor vizite de studiu, organizarea stagiilor de practică și a întâlnirilor deschise pe teme de interes european, care au loc la Café21 și fac parte din proiectele TM2021, cei implicați au extins programul printr-o serie de Xtensii. Este vorba de intervenții și colaborări cu evenimente deja consacrate în Timișoara, precum Festivalul de Film Central-European, Timishort, JazzTM sau CaféKultour. În acest mod se urmărește implicarea tuturor partenerilor.
Pe parcursul lui 2019, vizitatorii se vor putea bucura de o serie de acțiuni noi. Iată doar câteva dintre ele:
Reflecții
Gândite pentru a pune în valoare memoria colectivă și simțului comunitar, Reflecții va cuprinde mai multe proiecte susținute de parteneri locali și europeni. Printre acestea: Heritage Contact Zones (expoziții pe tema “noului” Patrimoniu European), Teatrul ca Rezistență (orientat pe cercetare), Arhive digitale (o platformă digitală unică în care se vor păstra amintiri, imagini și povești), Pe urmele lui Bartok (promovarea impresionantei culegeri de folclor realizate de Bartok acum mai bine de un secol), Orizonturile cunoașterii (o expoziție de artă generativă, rezultat al colaborării între artiști și lumea IT), Lumini captivante (ateliere și două co-producții internaționale din zona new media și arte digitale, găzduite în spațiul public).
Orașul Luminilor
Proiectul e menit să găsească un răspuns la modul în care mediul digital poate influența pozitiv orașul. În acest sens, urmează să fie implementate o serie de inițiative. Printre ele: Patrimoniul sub reflectoare (istorii timișorene povestite prin intermediul tehnologiilor digitale), Spații vii (instalații și acțiuni care urmăresc „umanizarea” unei serii de locații din oraș), MultipleXity (dezvoltarea unui nou Centru de Arte, Tehnologii și Inovații) și Incubatoare de Energie (demararea primei reconversii culturale în spațiul industrial al fostei fabrici de textile Pasmatex în cadrul Festivalului Sabotage).
Kids21-Seasons
Scopul acestui proiect este de a încurajaprofesorii, instituțiile de învățământ și alți operatori culturali să contribuie la procesul educațional al copiilor. În 2019, Kids21 organizează activități cultural-educative și artistice, urmând calendarul anotimpurilor: primăvara (martie), când copii se vor întâlni și vor co-crea împreună cu și pentru alți copii; vara (iunie), când copii se vor întâlni și vor fi ghidați de tineri; toamna (septembrie), când vor explora relația dintre copii și adulți; iarna (decembrie), când copiii și vârstnicii vor lucra împreună și vor împărtăși experiențe, după cum menționează Programul 2019 Timișoara, capitală culturală.
Toate acțiunile desfășurate sub egida TM2021 pot fi urmărite pe site-ul oficial: http://www.timisoara2021.ro/.
- 5 motive pentru care Timișoara merită să fie capitală culturală
Sunt nenumărate motive pentru care Timișoara își merită statutul de capitală culturală europeană. Iată doar cinci dintre acestea:
Oferă o atmosferă cosmopolită
Într-un interviu acordat publicației Ziua de Vest, scriitorul timișorean Petru Ilieșu descrie orașul ca fiind „cosmopolit, deschis, cu o exemplară armonie interetnică”. Adevărul e că în Timișoara poți întâlni maghiari, sârbi, germani, ucraineni, slovaci, bulgari, rromi sau alte minorități, care dau un iz aparte zonei, cunoscută cândva și sub numele de “Mica Vienă”!
Nu-ți dă voie să te plictisești
Timișoara găzduiește anual până la 4.000 de evenimente culturale! De asemenea, dispune de 340 de piețe și curți interioare, 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferință, 14 galerii de artă contemporană, 6 teatre, 47 de situri de patrimoniu, o Filarmonică și o Operă, conform HotNews. Cu siguranță, nu există timp pentru plictiseală.
Este locul mai multor premiere românești
Știai că în Timișoara anului 1745 s-a construit primul Spital Municipal din România? Sau că, în 1760, Timișoara a fost primul oraș al Imperiului Habsburgic cu străzi luminate cu seu și ulei? Dar că la Timișoara s-a tipărit primul ziar de pe teritoriul României actuale?
Tot aici, în 1847, Johann Strauss fiul a susținut primul său concert din afara Vienei. În 1942 au apărut primele autobuze electrice din România. Iar în 1996, Timișoara era primul oraș din România în care se năștea un copil conceput in vitro. Șapte ani mai târziu, Timișoara devenea și primul oraș în care se făcea un transplant de celule stem. Mai multe “premiere” de acest gen poți descoperi în Romanian Journal.
A dăruit lumii oameni celebri
Conform Romania Wanderer, la Timișoara s-a născut pionierul aviației mondiale, Traian Vuia. Dar și sportivul Johnny Weissmüller, de cinci ori campion olimpic la înot și deținătorul a 67 de titluri mondiale, precum și Ioan Holender – director al Operei de Stat din Viena timp de opt ani, cea mai lungă perioadă în istoria operei vieneze.
Excelează la capitolul gastronomie
Fie că e vorba de bucate tradiționale sau străine (pizza, burgeri, fripturi, deserturi), localurile timișorene au uimit papilele gustative ale mai multor vizitatori. Dovadă sunt articolele laudative, apărute în presa internațională cum ar fi AboutTime Magazine din Marea Britanie.
Dacă ajungi în zonă, nu rata ocazia de a mânca în Timișoara, capitală culturală, bucate tipic bănețene. Cele mai de seamă sunt zupa cu tăiței subțiri, papricașul cu cartofi și carne fragedă, varza călită cu cârnați, pogacele calde, scovergile unse cu gem și beigli – cozonacii umpluți cu nucă și mac.
- Concluzii
După ce au sărbătorit în 2016 câștigarea statutului de capitală culturală europeană 2021, timișorenii au demarat o serie de proiecte culturale inedite adresate tuturor vârstelor, menite să transforme orașul într-un punct de atracție turistic și nu numai. Se preconizează că fiecare euro investit va aduce un profit înzecit. Peste 1.5 milioane de turiști sunt așteptați în Timișoara până în 2021, perioadă în care, peste 30 de milioane de oameni vor afla mai multe despre acest oraș, imaginea căruia urmează să fie asociată cu inovația și cultura, conform TM21.
Din 1985 și până astăzi, peste 50 de orașe au deținut titlul de Capitală europeană a culturii. Iar Timișoara, un oraș cosmopolit cu sute de bijuterii arhitecturale și povești ascunse pe fiecare străduță merită din plin să facă parte din ele.
- Resurse despre „Timişoara, capitală europeană”
- Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21294845-insemnat-pentru-sibiu-titlul-capitala-culturala-europeana-2007-evaluat-bani-pentru-proiecte-turism-avantaje-politice.htm
- Sursa: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en http://www.timisoara2021.ro/
- Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Istoria_Timi%C5%9Foarei
- Sursa: http://www.timisoara2021.ro/2013/10/31/cel-mai-mare-patrimoniu-de-cladiri-monumente-istorice-din-romania-este-in-timisoara/
- Sursa: https://www.opiniatimisoarei.ro/palatele-din-timisoara-zestrea-fabuloasa-a-orasului-lasata-de-mesteri-iscusiti-din-imperiu-inspirati-de-simboluri-ale-europei-care-e-cel-mai-frumos/17/09/2017
- Sursa: https://www.lonelyplanet.com/romania/timisoara/top-things-to-do/a/poi/360386
- Sursa: https://www.welcometoromania.ro/Timisoara/Timisoara_Lista_Obiective_r.htm
- Sursa: http://www.tion.ro/special/capitala-culturala
- Sursa: http://www.timisoara2021.ro/staticpage/download/ProgramCultural2019-RO-Web.pdf
- Sursa: http://www.timisoara2021.ro/
- Sursa: https://www.ziuadevest.ro/timisoara-capitala-culturala-europeana-un-oras-cosmopolit-deschis-cu-o-exemplara-armonie-interetnica/
- Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-21294613-timisoara-desemnata-capitala-culturala-europeana-2021.htm
- Sursa: https://www.romaniajournal.ro/things-you-didnt-know-about-timisoara-candidate-for-the-european-capital-of-culture/
- Sursa: http://www.romaniawanderer.com/celebrities-born-in-timisoara/
- Sursa: https://www.abouttimemagazine.co.uk/travel/top-10-things-you-need-to-eat-in-timisoara-romania/
- Sursa: https://www.capitalaculturala2021.ro/Files/dosare/timisoara/TM2021%20Bidbook_RO_0610-digital.pdf
Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați ghidul dumneavoastră sau să contactați Banatreisen.ro